10 Şubat 2017 Cuma

Karaciğer sağlığı için önemli uyarı

Karaciğer vücudumuzun en büyük organı olup, çok yoğun çalışan bir fabrika gibidir. Kendi kendini yenileme yeteneği yüksek bir organdır. Ancak yinede ona iyi bakmakta yarar var.
  
KARACIĞER YETMEZLIĞI

Çocuklarda doğuştan,yetişkinlerde sonradan ortaya çıkıyor. Karaciğer yetmezliği çocuklarda kalıtımsal yada annesinin hamileliği sırasında yaşadığı bazı sıkıntılar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan safra yolları yokluğu ve karaciğerin günlük işlevlerini gerçekleştiren bazı maddelerin eksikliğinden kaynaklanan metabolik hastalıklar karaciğer yetmezliğine sebeb olmaktadır. Önlem alınmadığı taktirde çocukların bir yaşına gelmeden hayatını kaybetmesine sebeb olan hastalığın tek çözümü karaciğer naklidir. Yetişkinlerde görülen karaciğer yetmezliklerinin önlenmesi için şu noktalara dikkat edilmelidir.

1-Hepatit aşısını ihmal etmeyin.
   Karaciğer yetmezliklerinin en önemli sebeblerinden birisi olan hepatit virüslerinin bulaşma riski aşı sayesinde önlenebilir. Aşı yaptırmak bulaşıcı hepatit virüslerine karşı kendilerini koruma altına almayan kişiler, farkında olmadan Hepatit Bve C virüslerine yakalanabilir. Virüsler, kuaförlerde traş olurken, diş tedavisinde, çeşitli tedaviler sırasında temizliğe özen gösterilmeyen aletlere bulaşan kan aracılığı ile kişilere hiç tanımadıkları insanlardan bulaşabilir. Hepatit B ve C virüsleri uzun vadede yavaş yavaş ilerleyerek siroza, siroz ise karaciğer işlevini bozarak kronik karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

2-Alkolden uzak durun.
     Aşırı alkol tüketimi modern çağın en önemli karaciğer hadtalıklarının sebeblerinin başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün limitini belirlediği alkol oranı aşıldığı andan itibaren karaciğer zarar görmeye başlamaktadır. Alkol zamanla kişinin yaşam kalitesini de bozarak siroz ve karaciğer yetmezliğine neden olmaktadır.

3-Beslenme bozukluğuna dikkat edin.
<a href="http://www.ferolle.com/?ref=26023" target=_blank><img src="http://www.medikalize.com.tr/panel/upload/250x250.jpg"></a>



   Insanlar sağlıklıyken karaciğeri nasıl koruyacağını veya nasıl zarar verdiğini düşünmemektetir. Ne zaman ki karaciğer değerleri yükseltmeye başlar, o zaman mucize yiyecekleri veya ilaçları arayarak karaciğer korumaya çalışır. Oysa kişiler sağlıklıyken düzenli beslenerek, aşırı kilo almadan karaciğerlerini koruyabilirler. Çok düzensiz bedlenme aşırı kilolara neden olarak karaciğer yağlanmasına, bu da ilerleyen dönemlerde karaciğer yetmezliğine neden olabilmektedir.

4-Zehirli mantarlara dikkat edin.
   Bilinçsiz tüketilen mantar her insanda karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Her yıl çok sayıda insan mantar zehirlenmesi nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Zehirli mantarları diğerlerinden ayırt etmek zor olduğu için kültür mantarı dışında, doğal toplanan mantarın tüketilmemesi gerekmektedir.

5-Doğuştan gelen hastalıkları ihmal etmeyin.
   Genç yaşta ortaya çıjan karaciğer yetmezlikleri doğuştan gelen demir,bakır ve metabolizma bozukluklarıdır. Genetik bozukluk gibi nedenlerle erken yaşta ortaya çıkan karaciğer yetmezliklerine karşı erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle bu tür genetik hastalıkları olanların hastalıklarını kontrol altında tutarak ihmal etmemesi gerekir.

Nakil için karaciğer yetmezliğinin son evresi beklenmemelidir.
   Çeşitli hastalıklar nedeniyle büyük bir bölümünün geri dönüşümsüz hasara uğraması nedeniyle ortaya çıkan karaciğer yetmezliği hayati risk yaşatarak, kişinin yaşam kalitesini bozmaya başlamaktadır. Bu nedenle karaciğer yetmezliğinin son evresini beklemeden önce nakil yapılması gerekir. Karaciğer hastası olduğunu bilen ve karaciğer hastalığı nedeniyle yaşadığı günlük problenleri algılayan kişi, en kısa zamanda bir organ nakli merkezindeki uzmanlar ile beraber durumunu değerlendirerek uygun zamanda geç kalmadan canlıdan veya kadavradan nakil yaptırmalıdır.
<a href="http://www.ferolle.com/?ref=26023" target=_blank><img src="http://www.medikalize.com.tr/panel/upload/250x250.jpg"></a>

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder